Geschiedenis

Harmonie Voorschoten is opgericht in 1989 omdat het in de jaren tachtig ontbrak aan een blaasorkest waarbij men uitsluitend in concertformatie (dus niet marcherend op straat) kon spelen. In september van dat jaar begon een klein groepje muzikanten onder leiding van André Vulperhorst wat onwennig te repeteren, nog duidelijk met het idee in het achterhoofd: ‘laten we het maar eens proberen en we zien wel wat ervan komt’. Maar de gedrevenheid was er meteen al vanaf het eerste uur, en het is zeker aan de inzet en het geduld van André te danken dat het zelfvertrouwen al snel groeide.

Na een paar maanden was daar het eerste concert, in verzorgingstehuis Adegeest. En in het voorjaar van 1990 gaf de harmonie een concert in het Cultureel Centrum. Dit was meteen al zo’n succes dat besloten werd om jaarlijks een voorjaarsconcert te organiseren.

Bij de oprichting was afgesproken dat er geen uniform gedragen zou worden, veel leden voelden zich prettig bij het idee dat ze zelf konden bepalen wat voor kleding ze aantrokken. Toch bleek al snel dat dit niet bijdroeg aan de herkenbaarheid van de vereniging, iets waar een beginnend orkest wel behoefte aan heeft. Dus werd na ongeveer twee jaar gekozen voor een herkenbaar tenue, zwarte broek of rok, zwart overhemd en een knalgroen gilet. Dit gilet werd na een paar jaar vervangen door een olijfgroen exemplaar. Sinds 2007 gaat de Harmonie gekleed in een officieel zwart tenue met gele shawl of stropdas.

Jaarconcert 2013 in het Cultureel Centrum

Leerlingenorkest

Toen de harmonie twee jaar bestond werd het leerlingenorkest opgericht. Hieraan was duidelijk behoefte omdat het een aantal jaren duurt voordat een beginnend muzikant volwaardig in het harmonieorkest kan meespelen. Het muziekniveau van het leerlingenorkest is zodanig dat de gemiddelde leerling na ongeveer een jaar les mee kan spelen. En alles draait om samenspelen, het is heel leerzaam om mensen om je heen te hebben die andere partijen spelen, en zo toch de kunst onder de knie te krijgen om hierdoor niet afgeleid te worden. En het is gewoon ontzettend leuk en stimulerend. In het leerlingenorkest zitten jeugdleden, maar ook oudere leden die op latere leeftijd zijn begonnen met les op een muziekinstrument.

Het leerlingenorkest heeft enkele keren meegedaan aan festivals voor jeugd- en leerlingenorkesten. Ook heeft het veel optredens verzorgd in verzorgingstehuizen en in 2017 trad het zelfs op in de Efteling. Omdat de muziek van het leerlingenorkest geleidelijk aan moeilijker werd in 2011 voor beginnende muzikanten het opstaporkest opgericht. Dit orkest is voor de beginners en speelt eenvoudige muziek. De eerste jaren stond het onder leiding van dirigente Nelleke de Vries en repeteerde eens in de drie weken op maandagavond. Vanwege het teruglopende aantal leerlingen is het leerlingenorkest in 2023 tot nader order omgevormd tot een ensemble voor leerlingen en gevorderde muzikanten, dat voornamelijk kleine optredens verzorgt, b.v. in verzorgingstehuizen. Het opstaporkest is er nog wel voor de beginnende muzikanten, sinds 2022 repeteert het tweewekelijks op vrijdagavond onder leiding van Ivo van Gennip.

Leerlingenorkest bij Muziekdag, sep 2005
Leerlingenorkest in Hoflands Huis, dec 2009

Dirigenten

In de loop der jaren heeft de harmonie verschillende dirigenten gehad: André Vulperhorst (juni 1989 t/m april 2011), Iwan Wiering (augustus 2011 t/m april 2019) en Dennis Hazenoot (juni 2019 t/m november 2021). Sinds januari 2022 staan alle orkesten in de vereniging onder leiding van Ivo van Gennip.

Repetitielokaal

De harmonie is een aantal keer in haar bestaan verhuisd. Vooral de eerste jaren maakte de harmonie diverse omzwervingen langs scholen en wijkgebouwen, om in 1994 terecht te komen in scoutinggebouw Jadoo Gher bij de Vlietlandbrug. Hier is de harmonie 21 jaar gebleven. Deze locatie was zeer geschikt voor barbecues en jeugdactiviteiten, maar in de loop der jaren werd steeds duidelijker dat de zaal van dit onderkomen te klein was voor de repetities van het orkest. In oktober 2015 verhuisde de vereniging daarom naar het nieuwe Bondsgebouw, dat nu nog steeds het onderkomen is van de harmonie.

Corona

Net als veel andere verenigingen heeft de harmonie last gehad van de coronaperiode, die duurde van maart 2020 tot en met het voorjaar van 2022. Repetities konden vaak geen doorgang vinden of alleen met 1,5 meter onderlinge afstand. Het enige optreden voor de gehele vereniging was een concert in de Leidse Hout in september 2021, gelukkig met mooi weer en veel bezoekers. Overige optredens waren alleen mogelijk met een klein ensemble. Diverse vooral oudere leden zegden hun lidmaatschap op en er was weinig nieuwe aanwas. Daarbovenop bleek de jeugd steeds moeilijker te bereiken om muziek te gaan maken, een trend die al zichtbaar werd in de laatste jaren voor corona. Na de coronaperiode is er gelukkig hernieuwde belangstelling en hebben zich weer nieuwe leden aangemeld. Het seizoen 2021/2022 werd afgesloten met een vrolijk en goed bezocht zomeravondconcert op vrijdag 24 juni. De nieuwe aanwas is helaas niet voldoende om alle gaten in de bezetting weer op te vullen, dus er worden er allerlei nieuwe plannen gemaakt om leden te werven.

Tenslotte

Omdat we niet over straat marcheren zijn alle muziekstijlen in principe mogelijk om te spelen, en dat doen we dan ook. Dus harmoniemuziek is zeker niet alleen marsmuziek, integendeel, dit vormt maar een klein deel van ons repertoire. In het verleden hebben we klassieke koren begeleid, maar ook de operettevereniging en een popkoor, een squaredance groep en zelfs een zumbagroep. En we zullen dit zeker blijven doen. Maar we begeleiden natuurlijk niet alleen, we spelen klassiek, pop, film en musicalmuziek, swing, jazz en soms wagen we ons aan experimentele moderne muziek. Er wordt veel muziek speciaal voor harmonieorkesten gearrangeerd, het repertoire is onuitputtelijk.

Harmonie Voorschoten is een vereniging waar een goede sfeer heerst en waar de leden veel voldoening halen uit het samenwerken aan een aantrekkelijk muziekrepertoire.