Foto's en verslagen 2022 - 2023

Nieuwjaarsconcert 2023

Zondagmiddag 22 januari organiseerde Harmonie Voorschoten een feestelijk nieuwjaarsconcert in het Bondsgebouw. De muzikale leiding was in handen van dirigent Ivo van Gennip.

Het concert werd goed bezocht. Speciale gasten in het publiek waren wethouder Hans van der Elst (met o.a. kunst en cultuur in zijn portefeuille) en een groep Oekraïners die kennismaken met het culturele leven in Voorschoten.

Het programma varieerde van licht klassiek tot populair. Het orkest opende met de “Generations Fanfare”, gevolgd door een medley van vrolijke muziek uit de Pixar films. Daarna lieten de leerlingen van het opstaporkest van zich horen. Zij speelden eerst twee eenvoudige muziekstukjes, gevolgd door Michael Jacksons “Man In The Mirror” in een gezamenlijke uitvoering met het grote orkest. Na hun bijdrage gingen de leerlingen in de zaal zitten en vervolgde het grote orkest het programma, met daarin o.a. marsmuziek van John Williams, twee concertwerken van Jan en Jacob de Haan en diverse pop- en filmmuziek.

Een van de hoogtepunten was “The Prince Of Egypt”. Dit concertwerk werd geopend met een plechtige gongslag en een fraaie trompetsolo, waarna het orkest de zaal in oosterse sferen bracht met prachtige melodieën uit de gelijknamige film. Ook de feestelijke muziek uit de musical Mary Poppins en de popklanken van Amy Winehouse deden het goed bij de muzikanten en het publiek. Een klein meisje op de voorste rij danste enthousiast mee op veel van de muziekstukken. Het orkest kreeg na afloop een welverdiend en lang applaus. Het was kortom een mooie en feestelijke middag, waar de muzikanten en bezoekers met veel plezier op terug kijken.

U kunt hier de foto’s bekijken die zijn gemaakt door Rob Boel.

Foto's en verslagen 2022

 

Open repetitie, vrijdag 25 november 2022

In het kader van de vitaliteitsweken van “Meedoen in Voorschoten” organiseerde Harmonie Voorschoten vrijdag 25 november een open repetitie. Acht muzikanten in spe van verschillende leeftijden grepen deze kans om een keer mee te doen met het harmonieorkest. Zij kwamen het orkest versterken op trompet, dwarsfluit, altsaxofoon en percussie. De deelnemers speelden mee met het muziekstuk “De Introductieles”. Dit is geschreven door de Nederlandse componist Ivo van Kouwenhoven, die gespecialiseerd is in muziek voor jeugd- en leerlingenorkesten. In “De Introductieles” hoeft de nieuwe muzikant slechts één noot te kunnen spelen, die steeds weer terugkomt in het muziekstuk. Vooraf kregen de deelnemers een korte les van ervaren muzikanten uit het orkest om die noot te leren. Het orkest onder leiding van dirigent Ivo van Gennip vulde de rest van de muziek in, zodat het een volwaardig muziekstuk werd. Op deze manier konden de deelnemers op een laagdrempelige en snelle manier ervaren hoe het is om mee te spelen met een harmonieorkest. Zowel de deelnemers als de muzikanten van de harmonie hadden het naar hun zin.

De foto’s kun je hier vinden.

Heb je deze gelegenheid gemist en wil je ook een keer meedoen? De harmonie is van plan om dit project in 2023 te herhalen. Je kunt alvast je interesse kenbaar maken door een email te sturen naar info@harmonievoorschoten.nl, dan word je op de hoogte gehouden. Je kunt ook komen kijken bij een gewone repetitie op vrijdagavond in het Bondsgebouw, Leidseweg 100 in Voorschoten. 

  

Optreden Huize Adegeest, zaterdag 8 oktober 2022

Op zaterdag 8 oktober heeft een ensemble van Harmonie Voorschoten een optreden verzorgd in de recreatiezaal van Huize Adegeest. Het ensemble bestond uit 13 blazers en 2 slagwerkers en stond onder leiding van dirigent Ivo van Gennip. Het programma was een mix van filmmuziek, popmuziek en bekende oude liedjes van Vera Lynn, Wim Sonneveld en Leen Jongewaard. De toehoorders hadden het goed naar hun zin en klapten en zongen mee met bekende melodieën. Het optreden werd mede mogelijk gemaakt door financiering van de Stichting Oud-Woelwijk, Fonds 1818 en gemeente Voorschoten.

Bekijk hier de foto’s, gemaakt door Maria Al en Annette van den Berg.

  

Cultuurmarkt, zaterdag 10 september 2022

Na 3 jaar afwezigheid vanwege corona kon zaterdag 10 september gelukkig weer de cultuurmarkt georganiseerd worden. Dit is een onderdeel van het Weekend van Voorschoten waarin culturele organisaties en verenigingen zich presenteren aan het publiek. Ondanks de slechte weersvoorspelling was het mooi weer met lekker veel zon en dus veel publiek op de been. De harmonie verzorgde ’s middags een optreden en was vertegenwoordigd met een informatiekraam over de vereniging.

Het optreden was zeer geslaagd. De harmonie speelde een mix van film-, musical- en popmuziek. Veel mensen bleven staan luisteren en sommigen dansten zelfs mee.
Voor de informatiekraam was veel belangstelling, ondanks dat we een beetje uit de loop stonden. De laatste jaren voor corona was de belangstelling wat minder geworden, maar nu was het druk. Kinderen, ervaren muzikanten en muzikanten die een tijdje niet meer gespeeld hadden en dit misschien weer willen oppakken: het leek wel alsof iedereen weer muziek wil maken! In de kraam lagen instrumenten die men kon uitproberen en daar maakten veel kinderen dankbaar gebruik van. Onze dirigent Ivo gaf een korte trompetles aan enkele kinderen. We hebben veel flyers uitgedeeld en hopen dat we binnenkort nieuwe leden mogen verwelkomen.

Bekijk hier onze foto’s van onze kraam en het optreden. De eerste twee foto’s zijn gemaakt door leden van de harmonie, de overige foto’s zijn voor de Voorschotense Krant gemaakt door Nelleke de Vries.

  

Optreden Huize Bijdorp, zaterdag 20 augustus 2022

Op zaterdag 20 augustus heeft een ensemble van Harmonie Voorschoten een optreden verzorgd in de binnentuin van Huize Bijdorp. Het ensemble bestond uit 14 blazers en 3 slagwerkers en stond onder leiding van dirigent Ivo van Gennip. Het optreden werd mede mogelijk gemaakt door financiering van de Stichting Oud-Woelwijk en gemeente Voorschoten.

Het programma was een mix van filmmuziek, popmuziek en bekende oude liedjes zoals “Ja Zuster Nee Zuster”, “Het Dorp” en “Aan de Amsterdamse Grachten”. Het was mooi weer en de toehoorders genoten zichtbaar van het optreden. Ook de muzikanten genoten ervan om een optreden te mogen verzorgen in de fraaie binnentuin van Huize Bijdorp.
De foto’s kun je bekijken op onze fotopagina. De foto’s zijn gemaakt door Franc Straetemans en Wil de Jong.

  

Zomeravondconcert, vrijdag 24 juni 2022

Vrijdag 24 juni gaf Harmonie Voorschoten een goed bezocht en zeer geslaagd zomeravondconcert in het Bondsgebouw. Na 2,5 jaar afwezigheid was de harmonie weer terug onder leiding van haar nieuwe dirigent Ivo van Gennip. Voor deze avond had de harmonie een repertoire gekozen met bekende en minder bekende muziek in verschillende muziekstijlen. Op het programma stonden bijvoorbeeld Amy Winehouse, Ed Sheeran en The Blues Brothers, maar ook enkele concertwerken.

In zijn openingswoord blikte Bart van der Ploeg terug op de afgelopen periode. Net als de meeste verenigingen heeft de harmonie leden verloren tijdens de coronapandemie en veel activiteiten moesten worden stilgelegd. De enige optredens in deze periode waren een zondagmiddagconcert in de Leidse Hout en enkele optredens met een kleiner ensemble in tehuizen. Het laatste optreden met de gehele vereniging in Voorschoten was het kerstconcert in 2019. Na 2,5 jaar stilte had niet alleen het orkest, maar ook het publiek uitgekeken naar dit optreden: de zaal zat helemaal vol en er moesten zelfs stoelen bijgezet worden.

Voor de nieuwe dirigent Ivo van Gennip was dit ook het eerste optreden met de harmonie in Voorschoten. Hij geeft de muzikanten mee dat ze moeten genieten van het musiceren en dat deden ze bij dit mooie concert! Vooral bij de selecties uit Mary Poppins straalden het enthousiasme en het plezier van het orkest af. De muziekstukken werden aan elkaar gepraat door enkele leden, die daarbij vertelden waarom deze muziek hun zo aanspreekt.

Kortom, het was een geslaagd concert en een goede basis om de toekomst weer vol vertrouwen tegemoet te zien.

De foto’s, gemaakt door Rob Boel, staan hier.

  

Leerlingenorkest bij Libertas Rijn en Vliet, zondag 15 mei 2022

Zondag 15 mei trad het leerlingenorkest op in zorgcentrum Rijn en Vliet. Dit was het eerste optreden onder leiding van de nieuwe dirigent Ivo van Gennip. Het orkest speelde een gevarieerd programma van oude en nieuwe muziek dat zeer gewaardeerd werd door het publiek.

Klik hier voor de foto’s.